2020. november – decemberi hírlevél

Saját program

A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat alábbi november – decemberi hírlevelét pdf formátumban itt tudja letölteni

 

Tisztelt Tagtársaink!

Sajnos idén már nem kerülhet sor személyes találkozással járó, közös programokra. Múzeumokat, új kiállításokat is csak óvatosan ajánlunk a súlyosbodott járványhelyzetben: aki tud, online tájékozódhat a kínálatban a már korábban ismertetett fórumokon.

Köszönjük szépen a tagság visszajelzéseit, amelyeket a kora őszi virtuális rendezvények után kaptunk, és külön köszönjük a közreműködők munkáját. Megköszönjük továbbá a nagy részvétellel, csaknem egyhangú pozitív eredménnyel zárult online szavazást: valamennyi laudált jelöltnek, J. Dankó Katalinnak, Galavics Gézának, Bánffy Eszternek, Százados Lászlónak, Rosta Szabolcsnak és Bubryák Orsolyának ezúton is gratulálunk – természetesen amint lehet, átnyújtjuk nekik a társulati kitüntetést, csak a méltó alkalom várat még magára.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy elkészült az új honlapunk, www.mrmt.hu alapváltozata, amelyre folyamatosan töltjük fel a régi tartalmakat is. A vezetőség javaslatai alapján az egyes rovatok struktúrája még fejlesztésre kerül, ehhez türelmüket kérjük. Rövid ideig az új és a régi honlap https://mrmt.blog.hu/ párhuzamosan lesz elérhető, jelezni fogjuk, ha már minden átkerült az újra. Emellett az előadásokról, exkluzív vezetésekről készülő videók elérhetők a Társulat frissen indult youtube csatornáján is: https://www.youtube.com/channel/UC0rcThlhwrSCcC5Bc9FQ24w . Figyelmükbe ajánljuk még a Társulat facebook oldalát: https://www.facebook.com/groups/134314203302544

Szükségből erényt kovácsolva, megpróbáljuk kihasználni az online kommunikáció lehetőségeit, az időközben megismert módszereket, eszközöket. Virtuális tárlatvezetéseket kínálunk olyan kiállításokról, amelyek jórészt már be is zártak, vagy manapság nemigen látogathatók. Ezek a videófelvételek kifejezetten a Társulat számára készültek, és a hírlevélben megjelölt napon kerülnek fel honlapunkra.

Ásatási eredményekbe, éppen zajló régészeti feltáró munkába is beavatjuk Önöket a technika segítségével: a dabasi középkori temető gazdag leletanyaga civil segítséggel került napvilágra, a mohácsi csatamezőn zajló feltárásokról pedig egészen friss, helyszíni tudósítással szolgálhatunk a régészek jóvoltából.

A művészettörténet – terv szerint – idén folytatja a régészek tavaly megkezdett kutatási beszámolóinak sorozatát: az Értékteremtő tudomány címmel 2019. december 4-én megtartott konferencián az NKFI OTKA támogatását elnyert projekteket ismertették a vezető kutatók. Online prezentáció formájában most bemutatunk egy folyamatban lévő művészettörténeti OTKA-programot: a Magyar Nemzeti Galériában zajló Naturalizmus-kutatást, míg az MTA Könyvtára által koordinált, a herceg Esterházy család könyv- és műgyűjteményeit feltáró, interdiszciplináris munka januárban kerül sorra. Ezzel az előadással csatlakozik a Társulat az idei Tudomány Ünnepéhez.

A járványhelyzetre tekintettel idén nem tervezünk választmányi ülést, a Választmány tagjainak javaslatainkról külön levelet küldünk.

Végezetül: kérjük szépen mindazokat, akik elmulasztották befizetni az idei társulati tagdíjat, esetleg hátralékuk van, átutalással rendezzék tartozásukat. Számlaszámunk: 11708001-20330749-00000000 (közleményként kérjük feltüntetni a befizető nevét). Csekkel, nyugtával Tamás Tímea továbbra is rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Múzeumban (tel.: 327 7771). Nagy szükségünk van a tagdíjbevételre!

 

PROGRAMJAVASLATAINK

 

  • Virtuális ásatáslátogatás Mohácson: A mohácsi csata egyik tömegsírjának régészeti feltárása – szakmai tanulságok és előzetes eredmények. Riporter: Láng Orsolya. Nyilatkozó szakemberek: Szabó Máté régész, Pálfi György és Tihanyi Balázs antropológusok, Nagy Gábor és Simon Béla ásatási technikusok – elérhető a Társulat youtube csatornáján november 11-től: https://youtu.be/G2yasA7Baq

 

  • Hajnóczi 100. Virtuális tárlatvezetés a BTM Aquincumi Múzeumának időszaki kiállításában. Szakvezetést tart: Lengyelné Kurucz  Katalin, a kiállítás kurátora – november 23. 15 órától elérhető a youtube csatornánkon: https://youtu.be/fX2HCWy_1yI

 

  • Rácz Tibor Ákos – Németh Veronika: Tervásatás civil segítséggel Dabas középkori temetőjében – november 25. 15 órától elérhető a youtube csatornánkon: https://youtu.be/BCaWPHsJIJ8

2020_dabas.jpg

 

 

  • Naturalizmus és realizmus a magyar festészetben a 19. század végén

OTKA-program a Magyar Nemzeti Galériában (2018–2022). Hessky Orsolya vezető kutató online beszámolója – 2020. december 2. 15 óra

A nemzetközi művészettörténet-kutatás az elmúlt évtizedekben rendkívüli erőket fektetett a 19. század képzőművészetének pontos megismerésébe. A francia impresszionizmus mellett újabb és újabb irányzatok merülnek fel, mint a korszakot alapvetően befolyásoló tényezők, ezek közül is jelentőségében a legnagyobbnak tűnik a realizmus és a naturalizmus részben párhuzamos, elsősorban a képzőművészetekben, de többek között az irodalomban is jelentkező tendenciája.

Az 1880-as, 1890-es években Münchent, Párizst megjárt magyar művészek életművében a naturalista tendenciák igen jelentősek, elég csak a müncheni Hollósy-kör művészeit, vagy Vaszary János korai festményeit említeni. Rajtuk kívül azonban még számos olyan kevésbé ismert magyar festő működött ebben az időben, akiknek az életműve szintén beilleszthető a naturalizmus nemzetközi irányzatába.

Az alábbi kérdések köré rendeződik a kutatás: a realizmus és naturalizmus elméleti meghatározása, a nemzetközi kapcsolatok feltárása, illetve az egyes külföldi vezető mesterekhez fűződő munka- vagy személyes kapcsolatok, valamint a nemzetközi kiállításokon való részvétel, mint a művészeket egyesítő hálózatok gócpontjai, és végül, a fotográfia szerepe az egységes képzőművészeti tematika és stílus kialakításában.

A programban részt vevő kutatók: Földi Eszter, Krasznai Réka, Prágai Adrienn és Zwickl András művészettörténészek (Magyar Nemzeti Galéria).

2020_naturalizmus1.jpg

Ferenczy Károly: Plakátumok előtt, 1891, Magyar Nemzeti Galéria

 

 

Reméljük fenti, a Társulat felsorolt csatornáin elérhető kínálattal részben pótolni tudjuk hagyományos programjainkat. Örömmel vesszük, ha megküldik részünkre az intézményükben indult új kezdeményezéseket, ezeket szívesen körbeadjuk.

 

Budapest, 2020. november 9.

 

Láng Orsolya                                   Jávor Anna                                       Wollák Katalin

titkár                                                  elnök                                                 főtitkár