Dr. Patay Pál búcsúztatása

Gyászhír

FRISSÍTÉS:

a vírushelyzetre tekintettel, a család döntése értelmében az eredetileg november 12-én, a Budapest-Józsefvárosi református templomban tartandó gyászistentisztelet elmarad, a vírushelyzet alakulásának függvényében új időpontot fognak keresni a búcsúztató megtartására, amelyről időben fogunk tájékoztatást adni.

A november 13-án 11 órakor kezdődő csővári szertartás nem marad el!

x x x x x

Életének 106. évében, 2020. október 4-én vasárnap elhunyt a Magyar Nemzeti Múzeum legidősebb munkatársa, dr. Patay Pál nyugalmazott régész-főmuzeológus. Búcsúztatása 2020. november 12-én a Budapest-józsefvárosi református templomban (VIII. kerület, Salétrom utca 5.) 16 órakor megtartandó gyászistentiszteleten lesz, majd 13-án 11 órakor helyezik el hamvait Csőváron (Pest megye) az evangélikus temetőben.

Szakterülete elsősorban az őskor kutatása volt, de pályája során a régészet és ipartörténet szinte minden korszakának megismerését gazdagította. Számtalan ásatás és leletfeldolgozás kötődik a nevéhez. Néhány a legfontosabbak közül: Korlát (őskőkori és újkőkori kőeszköz-készítő műhelytelep), Fényeslitke (rézkori temető); Tiszavalk-Kenderföld (rézkori telep és temető); Tiszavalk-Tetes (rézkori telep és temető); Tiszalúc-Sarkad (rézkori telep). Poroszló-Aponhát (újkőkori és bronzkori telep); Mátraszőlős (késő vaskori kelta temető); Alsótelekes (kora vaskori szkíta temető).

Az ásatásokon kívül kiemelkedő a szarmata kori Csörsz-árok (Ördög-árok) nyomvonalának azonosításában és térképezésében végzett terepmunkája és a magyarországi történeti értékű harangok összegyűjtése, tudományos dokumentálása tárgyában végzett kutatásai.

Dr. Patay Pált a Magyar Nemzeti Múzeum saját halottjának tekinti.