Állásfoglalás a százhalombattai Matrica Múzeum ügyében

Egyéb

Szíves figyelmükbe ajánljuk négy szakmai szervezet: a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat (MRMT), a Magyar Régész Szövetség (MRSZ), a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület (Pulszky Társaság), a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) közös szakmai állásfoglalását a százhalombattai „Matrica” Múzeum ügyében.

Az aláírt állásfoglalás szövegét itt olvashatják:

Szakmai állásfoglalás

 

Százhalombatta Város Képviselő-testülete 2020 októberében úgy döntött, hogy a „Matrica” Múzeumot 2021. január 1-től közérdekű muzeális kiállítóhelyként működteti tovább. A képviselőtestület szerint az átszervezés a látogatókat nem érinti hátrányosan, számos kiállítás továbbra is megtekinthető marad.

Jelen állásfoglalást jegyző szakmai szervezetek ezzel ellentétben úgy gondolják, hogy az 1987-ben alapított Múzeum és részeként az 1996-ban létrehozott őskori Régészeti Park átminősítése nemcsak a látogatókat érinti hátrányosan, de emellett a hazai és nemzetközi régészeti élet, a muzeális és örökségvédelmi intézmények és közösségek érdekei is sérülnek. A változtatás után megszűnik a Múzeum tudományos és feldolgozó tevékenysége, nem rendezhet időszaki kiállításokat és jelentősen csökken kötelező nyitvatartási ideje is. Az átminősítés miatt pályázati lehetőségei is beszűkülnek.

A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park nem pusztán egy kiállítási hely, hanem évtizedek óta fontos és példaadóan működő közösségi, kulturális, és tudományos tér, mely ezer szállal kapcsolódik a város, a régió, Magyarország és Európa civil és szakmai közösségeihez, széles körű hazai és nemzetközi kulturális elismertséget szerezve ezzel a városnak is.

A jelenleg területi besorolású Múzeum a jogszabályban meghatározott régészeti szaktevékenységek mellett egy európai szinten is jelentős őskori történeti táj régészeti és természettudományos kutatásának szakmai és módszertani központja, amely kiemelkedő munkát végez a tudománynépszerűsítés, valamint a kísérleti- és élményközpontú régészet területén helyi, országos és európai szinten egyaránt:

  • közoktatási és élménypedagógiai programokat szervez óvodáknak, általános és középiskoláknak – pl. Archaeovi projekt, nyári táborok, alkotópályázatok, kiállítások, kézműves foglalkozások, osztálykirándulások évi több ezer látogatóval
  • a helyi és tágabb közösségeken belül családoknak és nyugdíjas csoportoknak is nyújt programokat – pl. családi napok, élő bemutatók, őskori ételkóstolók, ősi-, ókori és modern játékok, élőszavas mesemondás, előadások, vetélkedők és főzőversenyek szervezésével
  • időszaki és tematikus kiállításokat rendez a félmillió darabot számláló gyűjteményére és az itt dolgozó szakemberek tudására alapozva, melyekhez kapcsolódóan ismeretterjesztő előadásokat, interaktív foglalkozásokat tart a helyi és a tágabb környezet közösségei számára
  • bekapcsolódott a hazai egyetemi régészet-oktatásba kísérleti régészeti és környezeti régészeti oktatónapok szervezésével
  • hazai és nemzetközi egyetemi együttműködések (pl. Cambridge, Southampton, Göteborg, Leiden, Bologna) és projektek résztvevőjeként kutatja a XIX. század óta ismert bronzkori földvárból és vaskori halomsírokból álló lelőhelyegyüttest
  • a Régészeti Park az országban az egyetlen olyan bemutatóhely, ahol az őskori élet hiteles házrekonstrukciókkal, élő bemutatókkal, látogatható vaskori halomsírral együtt tanulmányozható, melyhez kapcsolódóan hazai és nemzetközi konferenciákat, kísérleti régészeti heteket szervez.

A létrehozott értékek fennmaradása és fenntartása, a kialakított gyűjtemények biztonsága, a fent bemutatott példaértékű működőképesség biztosítása, továbbá a munka eddigi színvonalon való folytatásának érdekében a „Matrica” Múzeum és Régészeti Park jelenlegi szakmai besorolásának megtartására kellene megnyugtató és hosszú távú megoldást találni, amely a fenntartó személyének, vagy a finanszírozás feltételeinek változását is jelentheti (pl. ez esetben akár állami fenntartásba vétellel).

Jelen probléma túlmutat ezen az ügyön. A megoldás kimunkálásában minden érdekelt szereplő – a magyar állam, a hasonló szerepű intézményeket fenntartó helyi önkormányzatok és szövetségeik, a hazai tudományos és kulturális élet képviseletei – közreműködése javasolt a megoldásra váró százhalombattai helyzet, valamint hasonló esetek megelőzése és kezelése érdekében.

Az állam és a helyi közösségek közötti kulturális és tudományos feladatmegosztás és annak kereteit átláthatóan tisztázó koncepció összeállításához szakmai közre működésünket felajánljuk.

Budapest, 2020. december 08.

 

Jávor Anna s.k. (Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat)

Szabó Gábor s.k. (Magyar Régész Szövetség)

Bereczki Ibolya s.k. (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület)

Csapláros Andrea s.k. (Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége)