2021. január – februári hírlevél

Saját program

Az alábbi hírlevél pdf formátumban itt tölthető le.

Tisztelt Tagtársaink!

 

Az ismert okokból továbbra is csak virtuális programokat kínálhatunk Önöknek.

Új honlapunk – mint látják -, a www.mrmt.hu már működik, valamennyi új eseményt és információt erre töltünk fel. A vezetőség javaslatai alapján az egyes rovatok struktúrája 2021 tavaszán még fejlesztésre kerül. Egyelőre az új és a régi honlap (https://mrmt.blog.hu/) párhuzamosan elérhető; a régi tartalmakat az előzőn találják meg, de az már nem frissül.  Jelezni fogjuk, ha már minden átkerült az újra. Emellett az előadásokról, exkluzív vezetésekről készülő videók elérhetők a Társulat frissen indult youtube-csatornáján is: https://www.youtube.com/channel/UC0rcThlhwrSCcC5Bc9FQ24w .

Figyelmükbe ajánljuk még a Társulat facebook-oldalát, amelyen viták, vélemények, képes, sőt mozgóképes információk gazdag kínálata érhető el folyamatos frissüléssel: https://www.facebook.com/groups/134314203302544

A járványhelyzetre tekintettel 2020-ban nem tartottunk választmányi ülést, a Henszlmann-díj sem került odaítélésre. Veszélyben van az évi rendes közgyűlés márciusi megrendezése is; ennek módjáról, az előre látható online szavazásról időben értesítjük majd a tagságot.

Arra kérjük a tisztelt tagságot, hogy lehetőség szerint átutalással intézzék a tagdíjbefizetést, az esetleges hátralékokat beleértve. Számlaszámunk: 11708001-20330749-00000000 (közleményként kérjük feltüntetni a befizető nevét). Csekkel, nyugtával Tamás Tímea rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Múzeumban (tel.: 327 7771). Továbbra is nagy szükségünk van a tagdíjbevételre.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az SzJA 1% megvonása csak egyszeri alkalom volt, 2020-ban már semmi kifogást nem emelt a NAV a Társulat adminisztrációja ellen.  A továbbiakban tehát hozzáférhetünk a nekünk juttatott összeghez, ezért kérjük, hogy aki tud, rendelkezzen a javunkra.

 

 

PROGRAMJAVASLATAINK

 

  • Farkas István Gergő:

Római határvédelmi kutatások Pécsről – A CLIR Kutatóközpont munkájának bemutatása

Elérhető: 2021. január 25. (hétfő), 15.00 órától

 

  • Bíró Szilvia Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel kitüntetett régész előadása:

A kelta lakosság továbbélésének néhány kérdése Pannoniában

A római kori Pannonia korai történetének egyik legizgalmasabb témája a romanizáció kérdésköre, azaz, hogy a foglalás előtti lakosság és a római kultúra hogyan találkozott, milyen régészeti forrásokban mérhető ez le, és hogyan hatott egymásra a két különböző életformával, különböző tárgyi hagyatékkal rendelkező népcsoport egymásra. A téma vizsgálatára a vidéki, falusias jellegű települések nagyon alkalmasak, hiszen viszonylag távol a római városoktól, katonai táboroktól a korábbi (elsősorban) kelta hagyományok hosszabb időn át megfigyelhetők. Az előadás során ezen életforma mindennapi életét járjuk körül, megvizsgálva, hogy milyen építészeti, tárgyi elemeken keresztül lehet a késő vaskori szokások továbbélését vizsgálni.

Elérhető: 2021. január 28. (csütörtök), 15:00 órától

 

  • Zseniális találmányok – innovatív ötletek: epizódok az ókori technika történetéből. Virtuális tárlatvezetés a BTM Aquincumi Múzeumában. Szakvezetést tart: Fényes Gabriella, a kiállítás kurátora.

Elérhető: 2021. február 1. (hétfő), 15:00 órától

Előzetes információ: http://www.aquincum.hu/kiallitas/zsenialis-talalmanyok-innovativ-otletek/

 

Bajor műhely: Szent Margit donátorral, 1480–1485

 

 

        • Sarkadi Nagy Emese Pasteiner-éremmel kitüntetett művészettörténész előadása:

Mi a magyar? Korábban magyarországiként azonosított táblaképek Ipolyi Arnold gyűjteményéből.

Virtuális előadás az esztergomi Keresztény Múzeum középkori magyar, osztrák és német műveinek online-katalógusa alapján

Elérhető: 2021. február 8. (hétfő), 15:00 órától

 

 

 

 

 

 

 

  • A tájrégészettől a turizmusig – A Vaskori Duna projekt és a program utóélete.

Előadják a programban résztvevő három intézmény, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Archaeolingua Alapítvány és Kiadó munkatársai.

Elérhető: 2021. február 10. (szerda), 15.00 órától

 

  • Középpontban a középkor 5.0 – Ásótól a vitrinig

A 2015 óta megrendezett kiállításokon a BTM Középkori Főosztályának munkatársai mindig az előző év legérdekesebb, leglátványosabb, legértékesebb középkori vonatkozású leleteit mutatják be (ld. nyitókép). 2020-ban a tárlat több szempontból is rendhagyó módon valósult meg: a tárgyak mellett a múzeumi szakemberek (régész, restaurátor, archaeozoológus, geodéta, történész) munkáját is bemutatjuk könnyed, képregényes formában, és amíg zárva vannak a múzeum kapui, a honlapunkon keresztül, virtuális formában tekinthető meg a kiállítás. Az installáció egyik legkülönlegesebb része a Budai Irgalmas rendi kórház udvarán talált kút stilizált rekonstrukciója, amelyben egy igásló csontvázára bukkanhatnak a látogatók. A jelenleg csak virtuálisan bejárható kiállításhoz hanganyag társul: http://www.varmuzeum.hu/kk5.html

Elérhető: 2021. február 17. (szerda), 17:00 órától.

 

  • Lengyel György előadása:

Az Istállós-kői-barlang feltárása 2020-ban

Az ismert paleolitikus barlangi lelőhelyen utoljára 1951-ben volt nagy felületet érintő feltárás. 2020-ban Lengyel György és munkatársai a Vértes László által meghagyott 1951-es rétegsort nyitották ki, amelyet modern módszerekkel vizsgálnak újra.  Az ásatásról, a helyszínről, az egykor élt emberek világáról fog szólni az előadás.

Elérhető: 2021. február 24. (szerda), 15.00 órától

 

Reméljük, a Társulat felsorolt csatornáin – visszamenőlegesen is – elérhető kínálattal részben pótolni tudjuk hagyományos programjainkat. Örömmel vesszük, ha megküldik részünkre az intézményükben indult új kezdeményezéseket.

 

Budapest, 2021. január 14.

 

Láng Orsolya                                   Jávor Anna                                       Wollák Katalin

titkár                                                  elnök                                                 főtitkár