2021. május-júniusi hírlevél

Saját program

Az alábbi hírlevél pdf formátumban itt tölthető le.

Tisztelt Tagtársaink!

 

A járványhelyzet javulásának köszönhetően lassan újra nyitnak a múzeumok, és a következő két hónapban részben már „élő” programokra is vállalkozhatunk. Budapesten elsőként a Magyar Nemzeti Múzeum (https://mnm.hu) központi épülete látogatható május 11-től, miközben vidéki múzeumai és kiállítóhelyei már május 1-től folyamatosan nyílnak meg a nagyközönség számára. A Szépművészeti Múzeum (https://www.szepmuveszeti.hu) május 12-től, a Magyar Nemzeti Galéria (https://mng.hu) május 13-tól fogadja a látogatókat az ismert állandó és új időszakos kiállításokkal. Kérjük, bővebb információkért keressék fel a múzeumok honlapjait!

Mindenekelőtt felhívjuk figyelmüket, hogy élő rendezvényeinken csak a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett lehet részt venni, azaz a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet értelmében a belépést mindenhova kizárólag kártya alapú Védettségi Igazolvány és személyi igazolvány együttes felmutatásával tudjuk biztosítani, maszk viselése pedig egyelőre kötelező.

Színes programokkal készülnek a szervezők a 2021. évi Szigetzugi Duna Napokra. A 2021. június 27. és július 4. között megrendezésre kerülő programsorozat egyik legfontosabb eleme lesz június 3-án a Régészeti Közösségek 2. Országos Találkozója Szigetújfalun, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az idén is figyelmükbe ajánljuk a Régészet Napját, amelyet a Magyar Régész Szövetség elnöksége a június 18–20-ra eső hétvégére hirdetett meg. A Régészet Napja a tavalyi évhez hasonlóan idén is az Európai Régészeti Napok / European Archaeology Days európai rendezvénysorozathoz kapcsolódik majd, és így a magyarországi események felkerülnek az Európai Régészeti Napok központi európai honlapjára is (https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/accueil). A 2021. év központi témájának az MRSZ elnöksége a „Különleges helyek” címet javasolja. További információk: https://regeszet.org.hu/2021/05/06/regeszet  -napja-2021-kulonleges-helyek/

Végezetül: kérjük szépen mindazokat, akik még nem fizették be az idei társulati tagdíjat, esetleg hátralékuk van, átutalással rendezzék tartozásukat. Számlaszámunk: 11708001-20330749-00000000 (közleményként kérjük feltüntetni a befizető nevét). Csekkel, nyugtával Tamás Tímea továbbra is rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Múzeumban (tel.: 327 7771). Ugyanitt szeretnénk jelezni, hogy idén is számítunk tagjaink támogatására személyi jövedelemadójuk 1%-ának részünkre történő juttatása útján. Köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt években ezzel is hozzájárultak a Társulat céljaihoz. Emlékeztetőül a Társulat adószáma: 19007737–1–42

Programjaink:

  • Ásatási beszámolók – Bemutatók a 2020. év régészeti feltárásairól

Online előadások 2021. május 18–június 18. között.

A részletes program a Társulat honlapján és Facebook oldalán érhető el, illetve maguk a beszámolók idén online formában lesznek követhetők az MRMT YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/channel/UC0rcThlhwrSCcC5Bc9FQ24w/videos

Az első előadás 2021. május 18-án, kedden lesz elérhető:

Kirchhof Anita (BTM Aquincumi Múzeuma): A kis mozaikrészlet is fontos – a Fürdőmúzeum mozaikjának feltárása, 242 év távlatában

 

  • Papp Júlia: II. Lajos páncélos ábrázolásai. Művészettörténeti előadás online.

Elérhető: 2021. május 26. szerda 15.00 órától a Társulat honlapjáról.

 

  • Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében. Kiállítás.

Megnyitó: 2021. június 19., szombat, 17 óra. Helyszín: 2000 Szentendre, Pajor kúria, Kossuth Lajos utca 5.

Kiállításunk a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi régészeti programját a maga összetettségével jeleníti meg. Az elmúlt 12 évben folytatott tervásatások, leletmentések és műszeres lelőhely-felderítések szakmai eredményeit, illetve a projektek során megtalált leleteket mutatjuk be. A kiállítás alapját a kiemelkedő jelentőségű új szerzemények képezik. Külön terem foglalkozik a kincs fogalmának régészeti értelmezésével. A kiállítás nem kerüli meg a vegyes megítélésű fémkeresőzés problémáit, az összetett társadalmi jelenség árnyaltabb megközelítésére tesz kísérletet.

 

  • Középpontban a középkor 5.0. ‒ Az ásótól a vitrinig

Szakvezetést tart: Terei György, a kiállítás kurátora.

2021. június 21. (hétfő), 15.00 óra. Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum, Vármúzeum. 1014 Budapest, Szent György tér 2. Találkozó a múzeum (ideiglenes) bejárata előtt: F épület, balra.

A kiállításon a 2019. év legkiemelkedőbb középkori leletei kerülnek bemutatásra, melyek a Budapesti Történeti Múzeum fővárosi ásatásin kerültek napvilágra. A leletek mellett a tárgyak „ásótól vitrinig” tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba kerül. Egy tárlat ugyanis több, különböző területen tevékenykedő kolléga ‒ régész, restaurátor, történész, geodéta, archaeozoológus stb. ‒ együttműködésének eredményeképpen valósulhat meg.

 

  • Közösen kihordani – Péli Tamás születés-pannója Budapesten

Szakvezetést tartanak: Szász Anna Lujza, György Eszter, Erőss Nikolett (BTM Budapest Galéria, OFF Biennálé Budapest) kurátorok.

2021. június 21. (hétfő), 15.00 óra (az előző programhoz csatlakozóan). Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum, Vármúzeum. 1014 Budapest, Szent György tér 2. Találkozó a múzeum bejárata előtt: F épület, balra.

Az OFF Biennálé Budapest és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása Közösen kihordani címmel látható hamarosan. A monumentális pannót Péli Tamás roma festőművész készítette tanítványai – köztük Szentandrássy István – közreműködésével. A Születés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács megrendelésére készült, és az egykori tiszadobi Andrássy-kastélyban működő Gyermekváros ebédlőjének falára került 1983-ban. A kastély 2011-es felújításakor a pannót eltávolították, és négy darabra bontva a nyíregyházi Jósa András Múzeumba szállították. A múzeum folyosóján állt lefedve azóta is – így nem károsodtak a pozdorjalapok, de a mű eltűnt, a nagyközönség számára nem volt látható.

 

Budapest, 2021. május 10.

 

Láng Orsolya                                     Jávor Anna                                        Wollák Katalin

titkár                                                    elnök                                                   főtitkár