2021. július‒augusztusi hírlevél

Ajánlott program

Tisztelt Tagtársaink!

 

Az idén nyáron – szerencsére – egyre több muzeális intézmény hirdetett meg „élő” programokat, az alábbiakban ezeket ajánljuk szíves figyelmükbe (az alábbi hírlevél pdf formátumban innen tölthető le):

 

  • Nyári programok a Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében c. kiállításban (Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre, bővebb információ a múzeum facebook-oldalán: https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum):

Július 24. szombat 17.00 ‒ „Az élet fáját a földre helyezték” ‒ 10‒11. századi keresztek a Kárpát-medencéből és a magyarság megtérésének folyamata. Langó Péter előadása

Augusztus 28. szombat, 17.00 ‒ Éremleletek a mohácsi csatavesztés után Pest megyében. Nagy Balázs előadása

Szeptember 25. szombat, 17.00 ‒ Fémkeresős kutatások a Muhi csatatéren. Laszlovszky József előadása

  • Felhívjuk figyelmüket a Magyar Nemzeti Múzeumban a közelmúltban megnyílt Premontreiek  900 – A 900 éves premontrei rend története Magyarországon  és a Pálosok című kiállításokra (https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki), amelyeket kurátori tárlatvezetéssel szeptember elején lehet majd megtekinteni.

  • A Magyar Nemzeti Galériában is több izgalmas időszaki kiállítás várja a látogatókat:

 

Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből, 2021. augusztus 22-ig. Kísérőkiállítás: Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében. 2021. augusztus 22-ig. (https://mng.hu/kiallitasok/vagyott-szepseg-preraffaelita-remekmuvek-a-tate-gyujtemenyebol/)

 

 

„…félig kép, félig fátyol…” Gedő Ilka (19211985). Kamarakiállítás 2021.  szeptember 26-ig. (https://mng.hu/kiallitasok/felig-kep-felig-fatyol-gedo-ilka-grafikai/)

 

 

 

  • A budapesti helyszínek mellett vidéken is újraindult a múzeumi élet, így Szombathelyen a hagyományos Savaria karnevál helyett római tematikájú fesztivállal és az Iseum  Savariense Régészeti Műhely és Tárház (http://iseum.savariamuseum.hu/) területén különféle programokkal várják az érdeklődőket az  „Érezd Szombathelyt!” programsorozaton belül, 2021. augusztus 27-28-án. Részletes  program később várható.

 

  • Szintén Szombathelyen megnyílt Schrammel Imre szobrászművész életmű-         kiállítása  (bővebb információ: http://keptar.savariamuseum.hu/).

 

 

 

Már most jelezzük, hogy a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 2021. évi közgyűlésének szakmai részére, a díszelőadásra és a Társulat kitüntető érmeinek átadására 2021. szeptember 27-én, hétfő délután ÉLŐBEN, a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor. Kérjük, jegyezzék fel az időpontot! A részletes programot a szeptember‒októberi hírlevélben tesszük közzé.

 

Végezetül: kérjük szépen mindazokat, akik még nem fizették be az idei társulati tagdíjat, esetleg hátralékuk van, átutalással rendezzék tartozásukat. Számlaszámunk: 11708001-20330749-00000000 (közleményként kérjük feltüntetni a befizető nevét). Csekkel, nyugtával Tamás Tímea továbbra is rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Múzeumban (tel.: 327 7771).

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat részére a személyi jövedelemadó 1%-ából a 2019. évben 55.329.- Ft összeget utalt ki. Ebből a Társulat cél szerinti tevékenységre 44.500.- Ft-ot használt fel: meghívók nyomdaköltsége, oklevélkészítés, weblap karbantartás, konferencia videó felvétel készítése. Működésre (posta- és bankköltségre) 10.829.-Ft-ot fordított.

 

 

Budapest, 2021. július 5.

 

 

Láng Orsolya      Jávor Anna          Wollák Katalin

titkár                     elnök                    főtitkár