Közösen kihordani – Péli Tamás születés-pannója Budapesten

Művészettörténeti kiállítás

Közösen kihordani – Péli Tamás születés-pannója Budapesten

Szakvezetést tartanak: Szász Anna Lujza, György Eszter, Erőss Nikolett (BTM Budapest Galéria, OFF Biennálé Budapest) kurátorok.

2021. június 21. (hétfő), 15.00 óra (csatlakozva a Középpontban a középkor 5.0 c. kiállítás vezetéséhez). Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum, Vármúzeum. 1014 Budapest, Szent György tér 2. Találkozó a múzeum bejárata előtt: F épület, balra.

 

Az OFF Biennálé Budapest és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása Közösen kihordani címmel látható hamarosan. A monumentális pannót Péli Tamás roma festőművész készítette tanítványai – köztük Szentandrássy István – közreműködésével. A Születés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács megrendelésére készült, és az egykori tiszadobi Andrássy-kastélyban működő Gyermekváros ebédlőjének falára került 1983-ban. A kastély 2011-es felújításakor a pannót eltávolították, és négy darabra bontva a nyíregyházi Jósa András Múzeumba szállították. A múzeum folyosóján állt lefedve azóta is – így nem károsodtak a pozdorjalapok, de a mű eltűnt, a nagyközönség számára nem volt látható.